kering

بسم الله الرحمن الرحيم


aku
yang punya 3 blogs untuk diselenggara

ini, satu
personal, satu
pelajaran, satu

yang personal itu telah lama aku abaikan kerana lebih sesuai kiranya menulis secara tradisional
yang pelajaran itu tiap minggu dihadapnya atas sebab penilaian akademik
ahah *senyumsinis

bagi aku, penulisan yang bukan datangnya dari hati itu -kering
tiada ruh
tidak hamasah
tak sampai ke jiwa

memetik kata ustadh Salim sepertinya begini;

"Terlalu seringnya aku menulis di laman sosial, telah bertahun juga tidak menerbitkan buku"

sepertinya begitu
seingat aku

aku, yang terlalu seringnya menghadap gambar (instagram)
jadi futur dalam menulis

waduh, gawat!


Twitter

tersenyum aku membaca
ingin punya ruh menulis seperti mereka
tak pernah padam

apa layak untuk aku gelar diri sebagai penulis kalau begini caranya?
hmmm...


*****
pre Reg sangat mencabar
Alhamdulillah Allah ingin menguji kesabaranku

kalah juga sedikit tadi
what matters, syukur Alhamdulillah semua terdaftar :)
ahlan wasahlan, sem ke-dua!


4 comments:

♥سيتي أينوم بنت أميج الدين said...

salam akak :)

hehe.. memang akak kuat berinstagram pun..tapi tulisan masih mampu membasahkan jiwa yang membaca, insyaAllah :)

akak, saya aisyah talhah kat instagram tu..hihi

Alyaa Ali said...

wasalam ainum

ahah! kan. waduhhh...
I feel so excited to see things
rasa macam nak snap semuanya
which I usually do but only some were published.

bak kata quote kak 'atiyah yg selalunya merendah diri,

"aku hanya menulis aksara seperti biasa. hati kau yang luar biasa sebenarnya, bisa menukar aksara menjadi bunga."

insyaAllah semua itu datang dari Allah.
buat Ainum yang pantas lebih hebat penulisannya, semoga terus tsabat menyentuh jiwa-jiwa di luar sana :')

ahah I know! :D
akak ni stalker muslimah tau :p

nusrah said...

assalamualaikum alya,
tgn akak rasa terpanggil nak tulis sesuatu kat post alya ni.

entah. mungkin kita sama. klu alya lebih kerap di instagram, akak lebih kerap di tumblr. nikmat menulis tu macam ditarik-tarik.

boleh jadi kurangnya mujahadah, maka kurangnya hamasah dalam tiap lantunan aksara. macam alya ckp, takde ruh dan jiwa.

take care alya! moga dlm lindungan Allah selalu. I miss the moment when we sit, walk, talk, laugh, cry (dlm hati) together-always :')

Alyaa Ali said...

waalaikumussalam kak tiya

Allah
saya baru perasan comment akak disini lepas comment di blog akak.

hmmm...
mungkin tukar mood kepada gambar pula kut because in a picture, lies thousand words.
asal semua disalur kepada mengingati Allah, saya rasa matlamat tercapai kut. ;)
InsyaAllah dalam tenggelamnya kita dalam penulisan, semoga ada ibrah yang dikutip sebagai pengisian waktu naiknya kita nanti.

take care too akak :')
semoga Allah melindungi akak selalu juga.
talk and share. semoga kita bertemu lagi nanti. bila rindu dah tak tertampung ;)