rawak ii

بسم الله الرحمن الرحيم


aku beruntung punya teman-teman yang sentiasa mengingati walau sudah berbeza jurusan. aku yang dulunya pelajar engineering waktu di matrik, bertukar angin ke TESL untuk degree di Gombak. tetap ukhwah kami tak pernah putus.

cuma yang aku kesalkan adalah ketidak mampuan aku dalam membawa pentarbiyahan dalam suasana ukhwah kami.

" Alyaa, kau tarbiyah lah sikit budak-budak kat atas tu "

itu dalam nada gurau saat dilafazkan. aku tersenyum. namun terasa kelat di tekak. 

tarbiyah; proses pembelajaran, pendidikan

tidaklah scary mana andai disebut dalam konteks umum. cuma perkataan tarbiyah itu sendiri punya maksud yang mendalam. bukanlah proses pembelajaran dalam kelas tentang ilmu alam semata-mata. tarbiyah adalah menyeluruh merangkumi lahiriah, emosi dan rohani. 

Tuhan, semoga Kau kuatkan aku dan permudahkan untuk mereka.










InsyaAllah, dalam 'joyah' nya kami itu, semoga terselit pentarbiyahan dalam diri.


***
tak tahu mana asal nama joyah ni
mungkin kerana dulu kami kumpulan besar di matrik dan agak riuh
mungkin

itu dulu :)



4 comments:

Muzze said...

Assalamualaikum,

From engineering to TESL?? Didn't know UIA ada offer tesl..

Alyaa Ali said...

waalaikumussalam

hanya degree ada offer TESL
jadi masa matrik biasanya students akan ambil BENL (bachelor english and literature) before tukar ke TESL.
btw, i'm the 4th or 5th batch rasanya.
blh kata baru lagi.

Muzze said...

ic...so u r going to be an english teacher??..insyaAllah.

wish u the best.. u must have a very gud english..=)

Blog yg best. Keep it up Teacher Alyaa.

p/s: mungkin next entry, awak bleh share skit pasal TESL ni. apa-apa info/pengalaman yang berkaitan. Thanks in advanced! =)



Alyaa Ali said...

looking forward to pursue my study for master insyaAllah. kalau boleh nak jadi pensyarah.

oh. i'm still learning and will always be. it's not as good as what you think. average i can say.

jazakallah. yours too. keep it up. may Allah bless.

Allahu. insyaAllah. jazakallah.