counting days

بسم الله الرحمن الرحيم

tika yang lain sedang sibuk menghitung hari untuk pulang ke Malaysia
apa yang aku ada untuk hitung
final exam? oh, itu hanya memberi tekanan
tidak mungkin aku hitung. Uh!
menghitung hari untuk pulang ke rumah?
ah, sekarang juga aku boleh ;)

oh! berapa hari lagi akan datangnya ramadhan?
bulan yang penuh barakah?
yang tidak ramai orang nantikan sebab perlu menahan lapar dahaga?
namun bagi yang merinduinya, pasti sudah mempersiapkan diri
apakata kita yang berada di Malaysia ni menghitung kedatangan Ramadhan?
indah! ^^

kesedaran ini datang masa halaqahpuisi minggu lepas
kami diingatkan oleh kak umairah sayang yang comel lagi kekewl
soalan yang berdesing terus masuk ke telinga

" ok akak nak tanya, berapa hari lagi nak masuk bulan Ramadhan? "

*gulp

" saya rasa mcm ada tengok hari tu 89 hari lagi. tapi lupa bila. mungkin skrg dah 87 kot? "

*tettt

" 83 hari lagi lah alyaa "

-___-"

" oh, dah kurang aeh kak? tak pe lah. masih 80+ lagi ;) "

*****

balik bilik
google ticker
jumpa!

duduk lah ia gah tertempel atas softboard laptop. *erk

3 May 2012 - 78 days more to go ^^

apa persiapan kita menjelang Ramadhan yang pejam celik pejam celik akan tiba ni?

 ☐ baju raya
 ☐ kasut raya
  tudung raya
 ☐ kad raya
 ☐ langsir raya
 ☐ perabot raya
 ☐ mercun
 ☐ cat rumah

*bukak.purse.tengok.bajet
sedarkah kita ini semua persiapan untuk Eid?
bukan Ramadhan!
*sentuh.dahi.betulkan.rambut

baiklah, ini persiapannya
kaji semula amalan apa yang kita terlepas waktu Ramadhan lepas

 ☐ Tarawikh 8 / 20 rakaat setiap malam
 ☐ Khatam al-Quran ( tadabbur sekali )
 ☐ Qimaullail setiap malam
 ☐ Kejar Lailatul qadar
 ☐ Bersedekah
 ☐ Solat 5 waktu di surau atau masjid
 ☐ Menghadiri majlis ilmu
 ☐ Baca buku fikrah
 ☐ Lebih banyak beramal / kurangkan berhibur
 ☐ Tolong mak kemas rumah, masak dsb >.<




oh banyak sebenarnya yang perlu disenaraikan
tiada punya idea lagi untuk menyenaraikan dalam masa yg singkat
jika punya, harap dapat berkongsi ^^

Maka,
mari sama-sama kita count days for Ramadhan al-Mubarak!
abaikan sahabat-sahabat kita di luar negara bergumbira bersama musim bunga mereka
*ayat.sangat.berbaur.cemburu

They lead their life
I lead my own life
They count days for departing
I count days for the arrivals
oh oh oh

┐('⌣'┐) ┐('⌣'┐) (┌'⌣')┌ (┌'⌣')┌


kepada students oversea
maafkan saya kerana berat sebelah
hikhikhik
peace for Islam ^.^ v




 Assalamualaikum w.b.t...

2 comments:

Mastura said...

ramadhan kat mesir was my best experience ever ! mai lah sini cik alyaa :P

Alyaa Ali said...

mastura suka buat kita jeles.
kita xpenah pun buat awak jeleas tau masturaaaa...
hakhakhak :p
oh... okay2. kita nk gi book tiket ni.
airline mana paling mahal?
kita nk business punya :D
mas skyline mahal tak?
hikhikhik...