Ramadhan #16

بسم الله الرحمن الرحيم

pinterest



manusia pelangi
berdirinya kita atas muka bumi dengan warna-warna beda
boleh jadi warna luna;
- merah, biru, hijau
bisa jadi warna pastel;
- merah jambu, biru laut, hijau pucuk
atau mungkin warna terang;
- merah lada, kuning asparagus


yang warnanya luna itu
mereka yang lagaknya seperti biasa di hadapan kita
pantas seperti insan biasa yang namanya manusia

yang warnanya pastel itu
persis perilaku seorang pemalu
dalam setiap laku, percakapan, tidak lebih hanya berhati-hati

yang warnanya terang itu
gayanya kalah singa, si raja belantara
setiap yang memandang pasti gerun


dan dalam setiap bezanya warna kita
akan punya satu prinsip yang dipegang teguh
walaupun satu saja
walau hanya sekecil perlakuan cuma
yang paling berarti adalah istiqamah


"Islam memuliakan semua posisi. kalau tak memungkinkan menjadi karang yang kokoh di dasar lautan, menjadi rumput nan lemah lembut yang tak goyah dipukul ribut pun tetap agung nilainya. demi Allah, tidak ada halangan menjadi mulia dengan alasan posisi tidak memadai" - saksikan bahawa aku seorang muslim

3 comments:

sya-hi-da said...

bismillah.

*kenapa kuning asparagus comel sangat? eh

"walaupun satu saja
walau hanya sekecil perlakuan cuma
yang paling berarti adalah istiqamah"

istiqamah. pentin dan berat. tapi kalau betul betul mujahadahm, Allah akan tolong.

ya.

:)

Alyaa Ali said...

Ayat buku tu tau akak
Errr saja nak bagi tahu.
Hehe...

Iya
Mujahadah, yang sentiasanya liat dalam diri
Phew
Semoga dipimpin Allah setiap masa
InsyaAllah

Kuning asparagus sbb xblh fkir kuning apa yg terang :D
Teringat asparagus kt psr malam je :DD

P.s - tau lah menggeletar nak komen takut hilang smpai typing error :p

Alyaa Ali said...

kak syida,
saya tahu akak sangat tersinggung dengan blog saya sebab tak nak appearkan comment akak. maka saya copy kan ya? ;D

"

sya-hi-da has left a new comment on your post "Ramadhan #16":

haha! mana ade. itu komen pagi tadi, nak cepat. tak tertengok ada banyak typing error di situ. uhaa

apepun, kuning tetap kuning. my feberet kaler. hehe

moga Allah pimpin kita kita selalu, insyaAllah.

"

atau mungkin saya perlu letak kuning kak syida? :P
semoga kita dipimpin selalu
insyaAllah ^^