TESL interview

بسم الله الرحمن الرحيم

alhamdulillah...lepas jugak akhirnya interview tesl yg sgt mengecutkan perut aku hampir seminggu neh... ~.~" pape pn,it's not as bad as wut i thought... =)

ok, aku kul 0530 bgn dh ok. punye cuak... cri bju ape yg nk pkai... pergh... pening jugak pale aku nk mncri... tu 1 hal... then nk cri tudung... ~.~" tu lah padahnye bile kain uat bju je reti bli... tudung 1taun x sekali beli... then kul 0635 gerak... yg pasti dlm kete aku tdo. fuh...ngntok seyh~ perjalanan + jam = 1h 30m. smpai sne 0805... fulawey~ education nye building gabong dgn klinik mgkn... dey~ mne lah aku nk nmpk if batu yg menyatakan tu adalah building education sebesar pintu rumah tok budak darjah 4? sedangkn tulisan klinik UIA tuh terpampang lebih besar di dinding itu... ok xpe... aku redha... =) memule, usyar dlu tmpt interview. ok set... ade sorg je bru. brother yg intrview tok kaunseling. xpe... breakfast dlu bak kata ibu.

ok, hati ku begitu berdebar sekali memikirkan segala soalan yg bermain di minda interviewers itu nnt... gosh~ T.T kalah nk dapat result final tau? sungguh terseksa nk tggu hbs intrview... ibu mmbeli 1pggn sarapan yg sgt bermacam2. segale2 juadah yg ada di sumpat sedikit2 ats pggn tuh... @.@" i do not have any appetite to eat ok? memberi alasan yg sungguh munasabah "apasal ibu amek banyak na neh? kakak xley kot mkn bnyk pg...kang saket perot mse intrview susah gk..." yes! itu je lah alasan yg dpt diberikan tok cover yg aku tgh nervous...muahaha...jam 0845, kami bergerak menuju ke tmpt interview...

tmpt interview aku neh kne naik 1 tgkt. so, smpai2 kt tmpt tuh, aku tgk dh rmai budak2 berkumpul... ok xpe.aku gerak je nek ats since xde spe pn yg aku kenal. otw ke ats, aku terlihat seseorang yg dikenali... bisik hati aku 'tu mcm liza'... kepada pelajar engineering uia yg 1kls dg aku 1st sem mse 1st year dlu, korg msti kenal kn? dak yg tuka nilai dlu tuh... so, aku pn berjalan menuju kepadanya... then, start ah perbualan. rupenye dye intrview tok kaunseling... ok xpe... aku tny ah dye format2 intrview... dye kta kne hafal name2 menteri smua... *kepale hangguk aku...xtrpk lgsung aku psal bnd tuh.spe je yg aku tau?haha...sungguh fail...kne buang negare agknye aku neh. \(-.-)/ * ok,dgn bgganye aku pn tny ah sket psal nme2 tuh. at least ade jugak aku tau kn? *.*" ok xpe... aku redha...mls nk pk bnyk...lg finin pale wa.

smpai di tmpt intrview. ade 10 org time aku nye session. smua mcm dok berborak. bergelak ketawa. ok fine. aku sorg2 ttbe mcm lost gile. trsnyum je mcm org gile. duh~ ape nk jd neh? then aku pn berkenalan ah dgn sorg budak nme amira neh... *npe mst org yg aku kenal nme amira? xde ke nme len? aku dh bosan dgn nme tuh... hahaha... nme ain ke... ;D * then aku pn borak2 ah dgn dye... rupa2 nya, smua yg nk attend intrview tuh budak BEN. trmasok dye... pergh... time tu lg ah punah ranah jiwa aku... dah sah2 depa fluent gilow kot~ aku je budak engineering? upper case? ok xpe. aku dok je ah tercongok tgk gelagat depa yg sungguh gembira menunggu mase tok di interview. kne amek nombor. since aku mcm lost, so aku dpt ah no last = 10. ok xpe... at least aku ley dpt experience drpd depa... =)

kul 9.10 mcm tuh candidate 1st msok... tgk gaya mcm sungguh yakin. aku tny si mira tuh dye kta bdk tuh mmg sgt active pn kt nilai... segale jawatan dye ade. ok xpe... lme gk dye dok dlm bilk tuh... kami nih menunggu bagai org gile ah gk. agk2 nk dkt 30mins kot... ni lah antara komen2 depa yg telah di interview

CALON 1 (ni dye cakap ade ah cmpur2 english taw.tp xde ah ingt mcm ne dye ckp)

"ok, korang xyah risau ah. diorg ok je.jz boy dok tgh tuh mcm psycho sket.tny soalan mrepek. and noe wut?they asked me to teach using the white board infront of them. ade bg tajok. about future continuous tense.so, just be prepare.diorg jz nk tau mcm mne cara korg mengajar kot. insyaAllah blh.xyah nervous...diorg ok.cool je"
*act bnyk lg ah dye cite..aku pn lupe...since dh cuak gile.otak berkarat.blh plak nk tny grammar bagai.sumpay smua org cuak gile*

CALON 2 (keluar bilk intrview dgn keadaan yg tergelak2)

"hahaha...ade ke patot dye tny aku antara chipanzi and babun mne lg besar. ape beza gorilla dgn gerila. monyet dgn ape ntah mne lg kecik. then yg len mcm bese je...tny nme lect spe.knp nk tuka course.no current isu...no hal lah...diorg ok"
*ok. tu sumpah lawak gile kowt...kitorg gelak2 kowt kt lua tuh...at least lega ah sket dye xde tny gile2 mcm budak 1st td tu kn.myb yg budak tuh mcm fluent gile kot. tu sbb dye tny bnyk2...xpe...kte tggu yg ke 3.*

CALON 3 (keluar dlm keadaan yg senyum tp xsenyum)

"dye tny soalan bese2 je...npe nk tuka course smua."
*ok ni aku dh start ingt2 lupe dh as gemuruh gile nk tggu turn...senang cite, smua yg kne intrview akn di tny soalan2 yg xmsok dek akal...gelak2 ah yg pasti...haha... at least tenang sket jiwa aku... =) *

CALON 10 (aku lah tuh...haha...)

masok dgn tertib nye. bak kata din, nk masok tu ketok pntu. jgn dudok slagi dye xsoh dudok. ok fine...aku uat... ;D msok2 tuh dh kne cek colour blind nye test. then aku pn dudok. 1st ques dye tny. in english ah kn. ade gk soalan2 due in malay.tp aku tibai je jwb english even ke laut. like i care kn? dye soh aku gtau name n dok kt ane.
"my name is nur alyaa bt mohd ali. i live in klang,selangor"
"which part of klang?"
"sungai udang"
"which part of sungai udang?" (cara tny mcm dok sne je... ~.~")
"jalan yadi"

then he starts thinking of sumthing

"do you know who ustaz abdullah [ape ntah.lupe sudah] al fatani?"
"i'm sorry but i'm afraid not"
"are you sure? he's kind of famous. slalu bg ceramah di masjid"
"i'm sorry but i really do not know him"

muke mmg xpuas hati sbb aku xknal ustaz tuh... duh~ spe doe?then aku sambung lg.

"have u been there or by any chance, u r living there?"
"itu yg awak kene cari. it's a secret." (sambil gelak2...)

ok fine... dye nk kne kn aku ape ke? nk kta aku neh xknal org lah? duh~ lic kn? ;D

"ok now, tell me why would u like to change course?" (mcm ni kot dye ckp? lupe lah. yg pasti dye ckp w/o grammatical error ok? haha... )
"because [bla bla bla] " (xperlu kot bg tau as ayat aku pn berterabur... tp aku poyo kondifen je ah jwb kn... walawei~ )

ade ah sket perbualan di situ yg aku pn dh lupe ape...

"who is ur previous lecturer?"
"dr. beena?" (i do not know why on earth should her name to be puke out? since dye je yg sgt segar dlm ingtn aku kot? haha... )

then dye buat mcm muke plek. 2org llaki tuh saling berpandangan.as depa tuh ade ngaja kt uia nilai,so mcm plek ah depa xkenal.yg laen smua dak nilai. aku je kot yg sesat engineering.

"ok sorry. i'm from PJ. my previous course was engineering"
"oh i see..." (muke yang agak pelik dibuat as aku nih mcm dh menyimpang ah kn sbb tuka course edu ttbe.)
"what makes u take this route?"
"because [bla bla bla]"
"jurang area of study awk ni mmg sgt besar... can u cope with this?"
"of course i can because [bla bla bla]" (sory ah...jwpn aku neh bnyk mrepek je... )

then ade ah lg dye tny...lupe dh ah dey~ yg pasti intrvw aku xde bnyk lawak sgt yg dye nk uat... haha... as dye pn trkjot kot aku dak engin? yea! ini lah adventure nme nye... ;D
kesimpulannya, intrview aku ni ok lah... xde ah mcm yg aku dok jangka kn... formal nk mampos... soalan killer punye... walawei~ as from ape yg aku dgr drpd depa yg awl2 kne intrvw tuh, depa ade ah tny chance tok trpilih bnyk x. brp ramai yg dye nk amek. then intrviewer tu pn kata;
"interview yg kami jln kn ni just tok rekemen kn korg pada mohe je. so, keputusan ats tgn mreka. kami ni hny mmberi cdgn ats ape yg telah kami intrview. =) "

so, aku pn xtau ah bnd th btol or x. just hope for the best. smoga Allah tunjuk kn aku jalan yg benar... =) aku hanya mampu bertawakal dan redha...

tu je lah kot rumusan drpd hari aku di intrview di UIA. IF lah aku dpt tuka pn, rakan2 engin ku sekalian, jgn risau, building edu tuh sblh je dgn huilding enginrg yg sgt besar tuh... @.@ kite masih bisa berjumpa... uat party sme2... haha... rndu nye cfs... sobs~

thats all for now... ;D wasalam

2 comments:

miraabaek said...

AMIRA kan name yang faymes lagi mahsyur di seantero dunia. muahaha :P itulah sebabnye ko asek kenal bdk name cm aku <3 ahaks

alyaa ali said...

sudah lah kaw...boleh jalan dey~