Highly recommended

بسم الله الرحمن الرحيم 



Setiap kali diriku melangkah masuk ke ruang maya ini,
Jemariku tegang seperti kelunya lidah tatkala berhadapan situasi yang tidak dijangka.
Terpanggil kiranya untuk berkongsi namun merasakan tidak punya apa-apa.
Mengapa?
Mungkin kerna kurangnya pengisian.
Apa bisa ingin berkongsi andai tiada punya apa?
Mungkin aku punya namun tidak punya 'permission' drpd Allah.

CUMA,

*****

*honk kereta berbunyi. aku menoleh. ouh, dah sampai rupanya

mira : takut gila aku tgk ko baca buku. khusyuk sangat.

*gelak tawa memenuhi ruang kereta


*****


sieha : lah, tak tido lagi rupanya budak ni. dok baca buku ke? kul 1 lbey dah ni.  *tutup lampu bilik

aku : sieha bukak!
godek : fuiyooo... baca buku. bukan kau kalau baca buku atas katil terus tido ke? ni apasal tak tido?

aku : -tersenyum-

*****

*sedang aku aku ralit membaca


sahabat : weyh! aku dok sebelah pon ko buat bodo je ke ha?

aku : -terpinga-pinga memikirkan drpd mana datangnya hamba Allah ni ttbe je dh tercegat kat sebelah-


sahabat : agaknye kalau mercun meletup sebelah kau pon xperasan kot?


*****


Itu adalah situasi yang jarang sekali berlaku padaku di awal-awal sem. selalunya awal-awal sem ni orang dok berfoya lagi. tapi aku? baca buku. cool tak? :p


Khadijah, Kisah cinta sejati Rasulullah S.A.W



Sebuah buku yang mampu membuatku stay-up smpai lewat pagi.
To be frank, I usually read books atas katil before tido because it is a sleeping medicine! :p
Namun ternyata buku ini tidak. Bagi insomnia lgi ade. phew~
Impak mcm dulu-dulu baca novel melayu gtew.
Curiosity untuk tahu what happen next sangat lah membuak2.
Betapa indah kasih sayang fillah antara Khadijah dan Rasulullah.
Setiap kali baca akan goosebumps. ~(>.<)~
Indahnya cinta yang dikurniakan Allah buat sepasang kekasih ini. :')
Tak pasal-pasal dah gatal nk kawen awal.

Antara impak lain ketika membacanya ialah tak akan perasaan siapa yg lalu lalang.
Smpai tahap orang brdiri kt sebelah pon tak perasan. *partially true :p
Pernah tgh tggu kawan kt bus stop. Smpaikan dye kne honk bru prasan dh smpai rupanya. *ni serious betul.
Sorry ah if exaggerate sangat describe buku ni but that is how I feel. :3

Indah kiranya baca buku tentang kehidupan Rasulullah, our Idol dan para sahabat yang lain.
Drpd dok bca novel melayu yg penuh dgn kata2 romantis yang direka-reka.
Apa wujud lelaki/perempuan mcm tu kt dunia ni? :p
Itu belum diselitkan aksi-aksi 'garang' bak singa baru jumpa mangsa sepasang kekasih / suami isteri.
Semua itu hanya mainan perasaan. dok terngiang di minda. *blargh
Tak membawa kita ingat kepada Allah pun :'(
Jauh drpd Allah lagi ada. Allah.
Membaca itu bagus namun hati dan iman kena jaga.
Ilmu seseorang itu dinilai drpd bahan bacaan yang mereka baca. *ke tak? ni pandangan sendiri

Maaf andai punya persoalan di mana saya dapat buku ni.
Saya tidak punya jawapan kerana ia datang tanpa diduga.
Pemberian drpd seorang teman. ;)
ouh btw, actually xhabis lagi pembacaannya.
Bercerita mcm dh bca 2 3 kali kannn... :p

Alhamdulillah highly recommended.
Ade jugak orang recommend buku ni kt fb hr tu.
So, if ade jual kt kedai buku yg accept voucher, blh ah beli yea. ^^

 Assalamualaikum w.b.t...

2 comments:

jujufarhana said...

nak pinjaaaaammmm. boleh? :)

Nur Alyaa Bt Mohd Ali said...

tafaddhal sayang.
insyaAllah akan dihabiskan pembacaan a.s.a.p! :)